Wat is reflexzonetherapie?
Reflexzonetherapie is een natuurlijke geneeswijze, die ervan uitgaat dat op handen en voeten zones liggen, die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. Het lichaam wordt als het ware weerspiegeld op de voeten en handen. Door middel van een speciale druktechniek en massage van de reflexzones worden reacties in het lichaam verkregen. Hierdoor worden klachten verholpen of verlicht. In één sessie reflexzonetherapie worden 7.500 zenuwuiteinden per voet gestimuleerd. Per sessie worden dus 15000 prikkels door één enkele zenuw, de Nervus Ischiadicus, naar de segmenten van het ruggemerg vervoerd.
Reflexzonetherapie is als geneeswijze al eeuwenlang bekend. Voor zover men kan nagaan werd zij al beoefend door de Egyptenaren, de Chinese volkeren en de Indianen.
Begin 1900 werd deze therapie door twee Amerikaanse artsen en een fysiotherapeute herontdekt. In 1958 heeft de Duitse fysiotherapeute Hanne Marquerdt de reflexzonetherapie in Europa geïntroduceerd.
Hoe werkt Reflexzonetherapie?
Het doel van reflexzonetherapie is het herstellen van een natuurlijk evenwicht in het lichaam. Reflexzonetherapie ondersteunt en bevordert de natuurlijke processen en brengt zo het lichaam in balans. Het zelfherstellend vermogen van de mens wordt gestimuleerd zodat (pijn)klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Door het, middels speciale technieken, behandelen van de reflexzones, wordt een reactie bewerkstelligd in het bijbehorende lichaamsdeel. Daarnaast gaat er een ontspannende werking van een reflexzonetherapeutische behandeling uit, waardoor u zowel lichamelijk als geestelijk tot rust komt. Reflexzonetherapie werkt in het algemeen harmoniserend en balancerend, d.w.z. het evenwicht in het lichaam wordt hersteld. Bijv te snel werkende organen worden gekalmeerd en te langzaam werkende organen worden gestimuleerd.
Reflexzonetherapie kan ook preventief worden gebruikt, om klachten te voorkomen.
Voor wie is reflexzonetherapie geschikt?
Reflexzonetherapie is een veilige en natuurlijke behandelwijze voor zowel chronische- als acute-, lichamelijke en psychische klachten.
Klachten zoals bijv. oververmoeidheid, hoofdpijn, migraine, hooikoorts, hoge bloeddruk, rugklachten, maag- en darmstoornissen, blaas- en nieraandoeningen, nek- en schouderklachten, huidaandoeningen, gewrichts- en spierklachten, slapeloosheid, aandoeningen van de luchtwegen, hormonale klachten zoals menstruatiepijn en overgangsklachten, stress, enz.
Het kan zowel bij jong als oud worden gebruikt als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg en ter bevordering van het herstel na een operatie, zwangerschap of ziekte.